Avatarm3m4luontom6ulkomaillamuuta

 

Goret, Drymaxit sun muut..

 

Mitä tarkoittaa vedenpitävä sekä hengittävä?

Gore-Texin julkaisun myötä tapahtui tekstiiliteollisuudessa räjähdys. Perinteinen vedenpitävä sadekangas sai reiät ja alettiin puhua hengittävästä vedenpitävästä kankaasta. Näin ainakin teoriassa. Ajatushan on hyvin yksinkertainen eli vesimolekyylin höyrystyessä sen rakenne ja pintajännitys on normaalia pienempi. Pikkuruiset molekyylit pyritään sitten saamaan kankaan ulkopuolelle eivätkä jäähtyessään (suurentuessaan) pääse takaisin iholle. Kosteudensiirto toimii niin kauan kun hiki on riittävän höyrystynyttä (lämmintä) ja kangas riittävän lähellä kosteuden lähdettä.

Kosteudensiirtoprosessin ymmärtämiseksi olisi hyvä oivaltaa myös aluskerroksen ominaisuudet ja ympäröivän ilmanalan vaikutukset. Kylmä ilma, -sade tai tuuli jäähdyttää kankaan hetkessä ja höyryn liike hidastuu. Käytettäessä luonnonmateriaalista valmistettua kangasta kosteus imeytyy itseensä, samalla jäähtyen ja peli on menetetty. Tekniset vaatteet eli muovivaatteet eivät ime kosteutta ja siirtävät höyryä paremmin. Ne eivät vastaavasti myöskään lämmitä yhtä hyvin kuin esim. puuvilla, koska rakenteessa ei ole samanlaisia ilmataskuja. Tämän vuoksi Gorea ei myöskään pidä ajatella lämmittävänä vaatekertana.

Oma kokemukseni ja vinkkini on seuraava. Jos liikkuminen aiheuttaa kohtalaisesti tai enemmän hikoilua, niin ihoa vasten puetaan synteettinen vaatekerros (tekninen pusero = muovia = öljyä. Yök.). Tähän päälle suoraan Gore. Suosin ainoastaan laminoituja kuorivaatteita (takeissa) esim. PacLite tai hyvin ohuella sisäkankaalla varustettuja. Kylmemmillä keleillä voi välissä olla toinen tekninen kerros tai merinovillakerros. Tällöin pitää kuitenkin varautua, että höyryn siirtyminen on jo hyvin hidasta. Ei pidä unohtaa vanhaa kunnon verkkopaitaa ja itselläni on aina mukana FinnSvalan T-paita, jonka puen ihoa vasten.

Puuvilla, villa ja muut orgaaniset vaattet. Hmmm. Niillä on ehdottomasti paikkansa ja kulkevat aina mukanani. Varsinkin housuosastossa, mikä ei hikoa yhtä paljon kuin ylävartalo. Luonnonmateriaalien kyky pitää lämmintä on erinomainen, paitsi kosteana kuivuvat hyvin hitaasti ja voivat olla hyvinkin kylmiä. Villasukkia ei korvaa mikään.

Ennen tauolle tuloa on hyvä vetäistä vetskarit auki, jotta eka kuumuus ei iske ja höyryä haihtuu ilmaan. Tauolla otetaan kuoritakki heti pois, käännetään hihat nurin ja heitetään puunoksalle tuulettumaan. Muutenkin takin tuuletuksia on hyvä käyttää, mutta silloin tulee muistaa, että höyry ei lämpene kunnolla, vaan pysyy takin sisällä. Lopuksi tulee ymmärtää vielä se, että sateella ilman kosteus on 100% ja iho ei voi pysyä mitenkään kuivana. Koneen pitäminen lämpimänä on silloin tärkeää, jotta höyryä pääsee syntymään ja iho pysyy lämpimänä. Simppeleitä juttuja siis, joita kannattaa kokeilla ja retkeilystä tulee näin paljon miellyttävämpää. Flunssaa ei tule kylmästä, vaan heikentyneestä vastustuskyvystä.

Kenkien hengitettävyydessä pätee aika samat säännöt. Joku käyttäää kahta sukkaa; minä yhtä. Väitän, että miulla on yhdet maailman parhaista sukista mitä maailmasta löytyy. Jos luulet omistavasi paremmat, niin kerro ja testaan. Sukkani ovat Wigwamin valmistamat ja niitä saa vain Jenkeistä + yhdestä paikasta Euroopasta.

Hiertymien estämiseksi voi tehdä jonkinverran kun jaksaa perehtyä kengän muotoon, nauhomiseen ja sukkiin. Jalkojen aineenvaihdunnassa on eroja, mutta kävelemällä voi sitäkin puolta harjaannuttaa. Ennenvanhaan Gorekengät olivat kalvotettuja ylös saakka, mutta nyt asia kannattaa varmistaa ja käydä seisomassa hetki vedessä.

Kokeilkaa rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja. Liikkuessa pärjää usein vähän vähemmällä vaatekerralla.

 

 

© 2019 - AVP media
 

Avatar m4 luonto ulkomailla muuta