Avatarm3m4luontom6ulkomaillamuuta

 

Varusteet

 

VAELLUSKENGÄT
Tähän varusteeseen kannattaa satsata! Jalallesi sopivat vaelluskengät löydät valitettavasti vain kokeilemalla ja sisäänajamalla. Kengissä pitää olla oikeanlaista jäykkyyttä ja vartta yli nilkan. Pitkät varret eivät välttämättä anna lisää tukevuutta ja voivat olla jopa hiostavampia. Lisäksi liian tiukalle nauhoitettu varsiosa saattaa puristaa pohjelihasta ja estää verenkiertoa.
Pesen kenkäni käsin tai koneessa kerran vuodessa. Huuhteluaineettoman hienopesun jälkeen kengät kuivatetaan ja käsitellään heti asianmukaisesti. Näin nautin Goren ominaisuuksista seuraavallakin vaelluksella.

KANTOLAITE
Kantolaitevalintani on edelleen putkirinkka. Rosnassa eli anatomic-rinkassa on puolensa, mutta niin vain olen kymmenien kantovuosien jälkeen kahdesti palannut takaisin juurilleni. Rosnat ovat kehittyneet viime vuosina kuitenkin paljon ja tärkeintä on osata selvittää itselleen eri kantolaitteiden hyvät ja huonot puolet. 
Savotta 725 putkirinkkani pitää ryhdikkyytensä tyhjänäkin ja selkä tuulettuu aina hyvin. Olkaviilekkeet eivät hierrä sen enempää kuin muissakaan rinkoissa, eikä ulkokuosissa ole turhia remmejä heilumassa tai lisäämässä painoa. Rinkka painaa vain 1,8 kg, mutta kyytiin mahtuu kahden viikon täydelliset vaellusvarusteet.

KUORIASU
Sateenpitävän kuoriasun vedenpitävyys ja hengittävyys ovat toistensa vastakohtia, joten vaatemateriaalit ovat aina kompromisseja. Mallia valitessa tulisi suunnata ajatukset myös kuoriasun avattaviin räppänöihin ja kerrospukeutumisen perusperiaatteisiin. Eli takissa olisi vähintään kainalotuuletukset. Kangas olisi kaksikerrosratkaisulla (kuorikerros + laminoitu kalvo) eikä erillisellä sisäkankaalla varustetuu malli. Toki kylmemmille keleille pätee eri säännöt. Ominaisuuksien referenssinä voi tutustua maailman parhaaseen ratkaisuun eli lintujen höyhenpukuun.

MAJOITE
Loue on majoitteena minun juttuni. Koska markkinoiden louteet eivät ole makuuni, niin olen tehnyt majoitteeni itse. Varsinkin louteista on tullut oikein toimivia ja Macci III on toistaiseksi paras. Neljän hengen version painaa vain kilon ja sen voi käännellä vaikka yhdelle hengelle. Kangas on perinteistä aluminoitua telttakangasta, joka toimii kevyempiä teknisiä kankaita paremmin nuotiopuuhissa.

MAKUUT
Vaelluskenkien jälkeen seuravaksi tärkein varuste on mielestäni olosuhteiden mukainen makuualusta & -pussiyhdistelmä. Hyvin nukutun yön jälkeen selkä kiittää ja kone kulkee paremmin.
Solualusta toimii päivisin taukoalustana, jonka päälle puhallan yöksi kevyen täytteettömän ilma-alustan. Kevyttä ja parasta! Kylmemmille keleille vaihtuu ilma-alusta Exped DownMat:ksi. Makuupussina käytän untuvaa + silkkistä sisäpussia. Koska pussin lämmityskyky heikkenee reissun edetessä, en kuivata siellä koskaan mitään. Ylläni on aluskerrasto (+fleecekerrasto), villasukat ja kommandopipo, jotta makuupussi ei kostuisi. Aamulla tuuletan pussin hyvin ja kuivatan tarvittaessa varovasti nuotiolla.
Jokainen sietää kylmää erilailla, enkä pidä tässä yhteydessä käytetystä sanasta extreme. 1250 g painava Joutseneni nukuttaa minua vielä nollakelillä, mutta ei yhtään kylmemmällä. Lisälämpöä saan esim. virittämällä päällystakin makuupussin jalkaosan päälle. Kylmä tulee usein alhaalta, joten alustan merkitys on yhtä suuri kuin makuupussinkin.

 

© 2019 - AVP media
 

Avatar m4 luonto ulkomailla muuta